Guide til lange og korte sætninger: Sådan bruger du dem RIGTIGT
Du har sikkert lagt mærke til det på sociale medier som LinkedIn, Facebook og Instagram. Korte sætninger og afsnit er det absolut dominerende paradigme.
Men lange sætninger har stadig sin plads i den gode tekst.
Og korte sætninger er stærke. De er nemme at læse og fordøje, og det er perfekt til online medier og copywritere, der arbejder med ekstremt korte attention-spans hos os brugere.
I indlægget her vil jeg gennemgå forskellene på korte og lange sætninger – og hvordan du bruger begge i et optimalt samspil.
Indholdsfortegnelse
Hvad er forskellen på korte og lange sætninger?
Generelt kan man sige, at lange sætninger gør teksten langsommere, mens korte sætninger giver en effekt af action og dynamik.
Lange sætninger er bedst i den beskrivende og forklarende rolle. Det er svært at forklare noget fyldestgørende med en kort sætning på 5-7 ord.
Korte sætninger er derimod bedst, når handlingen hurtigt skal drives fremad. Når du vil have læseren med dig og indgyde dramatik. Drive pointer hjem, og skabe opbrud i rytmen.
Få flere sprog- og skrivetips - direkte i indbakken!
Hvilken effekt har korte sætninger på en tekst?
Korte sætninger er ofte forbundet med det, man kalder ”lav stil”. ”Lav stil” kan lyde nedsættende, men det er det bestemt ikke. Lav stil refererer i stedet til, at teksten er nem at læse for en bred målgruppe.
Derfor må du endelig ikke være bange for at bruge korte sætninger – selv hvis din målgruppe er lærde akademikere eller topchefer.
Så vær ikke bange for at sætte et “og” eller et “men” efter dit punktum.
Hvad gør korte sætninger ved en tekst?
Ved korte sætninger får læseren tid til at tænke over dit budskab. Dette vil øge chancen for, at læseren kan huske, hvad du skriver.
Det er et vigtigt sprogligt virkemiddel.
Korte sætninger er gode til at få læseren til at lægge mærke til noget og stoppe op ved en særlig pointe.
Du behøver ikke nødvendigvis opnå ”korte-sætning-effekten” med punktummer. En bindestreg kan virke lige så godt – det er pausen, der er nøglen.
Som med alle andre skriftlige virkemidler: Lad være med at overgøre det. Skriv altid på en måde, der falder dig naturligt.
Hvilken effekt har lange sætninger på en tekst?
Lange sætninger karakteriseres derimod ved ”høj stil”. Der er f.eks. stor chance for, at du ser rigtig mange lange sætninger i meget litterære og ældre romaner, samt i tung faglitteratur.
Meningen kan gå tabt ved lange sætninger, fordi det bliver for kringlet – og det er selvfølgelig ikke dit mål som forfatter.
Derudover indfører lange sætninger endnu en udfordring: At sætte en masse kommaer. Det er trods alt nemmere at sætte kommaer i en kort sætning, end i en lang.
Hvad gør lange sætninger ved en tekst?
Der er stor forskel på at skrive akademisk og decideret ustruktureret.
Det kan ofte være en nødvendighed at skrive lange sætninger, hvis man ikke vil bryde rytmen i den idé, man præsenterer. Men hvis sætningens længde er udtryk for manglende fokus, skal den kortes ned.
Man bruger lange sætninger, når man har en klar idé og pointe, der har bedst af at præsenteres sammenhængende mellem to punktummer.
Skal du bruge korte eller lange sætninger i din tekst?
Korte sætninger fungerer bedst i et online format, men der er absolut ingen grund til at eliminere lange sætninger.
Du skal bare bruge dem varsomt – hvis noget virkelig fortjener, at du går i dybden med det, er lange sætninger gode.
Men vær kræsen – tag udgangspunkt i læseren: Har min læser brug for, at jeg går i dybden med det her? Eller er det bare mig, der gerne vil i gå i dybden med det?
Derfor bliver det egentlig ret simpelt: Brug både korte og lange sætninger. Sørg for en god vekslen mellem begge – det sikrer rytme og flow i din tekst – og hav ‘forvægt’ og ‘bagvægt’ in mente.
Og hvad er en sætning helt præcist?
En sætning består oftest af et grundled og et udsagnsled – og er altså ikke nødvendigvis punktum til punktum.
Du har sikkert hørt begreberne “helsætning” og “ledsætning” før – og det er typisk dem, man deler sætninger op i.
En helsætning kan stå alene.
En ledsætning kan ikke stå alene.
Lad os tage udgangspunkt i sætningen: “Jeg sidder på stranden, der er flot i dag.”
Hele sætningen er helsætningen.
Den første halvdel, “Jeg sidder på stranden” er også en helsætning, da den giver selvstændig mening.
Den sidste halvdel “der er flot i dag”, er en ledsætning, da den ikke kan stå alene.
Opsummering
Sørg for at variere mellem korte og lange sætninger – uden det bliver for kunstigt. Hvis du synes, din sætning lyder godt, så stol på din intuition.
Vær altid opmærksom på, at det hele passer sammen. Dine ord skal passe til din sætning, din sætning skal passe til dit afsnit, og dit afsnit skal passe til indlægget.
Hvis helheden er stærk, og du holder den røde tråd, findes der ingen gylden regel for, hvor lange eller korte dine sætninger skal være.